Ugrás a tartalomra

Tiszalök

Gömze Sándor polgármester
Polgármesteri Hivatal Tiszalök
Cím: 4450 Tiszalök, Kossuth u. 67.
tel.: 06-42/278-122
fax: 06-42/278-185
e-mail: polgarmester [at] tiszalok [dot] hu
web: www.tiszalok.hu
  Tiszalök

 
A mezőségi város nevét az első tiszai vízlépcső tette országosan is ismertté, mely az akkor még községtől 5 km-re nyugatra, a rázompusztai kanyar 2,4 km-es át-vágásában épült meg. 1954-ben az ország akkori legnagyobb vízügyi műtárgyaként helyezték üzembe. A duzzasztás a vízszintet 7m-re emelte meg, mely így a Tisza adott szakaszán és a Bodrogon biztosította a hajózás lehetőségét. A tiszai duzzasztómű igazi jelentőségét azonban – a vízenergia kihasználásán túl – a hozzá kapcsolódó öntöző- és ivóvízellátó rendszerek, a Keleti- és Nyugati-főcsatornák és a hortobágyi tározók adják. 1950-ben a földmunkálatok megkezdésekor a lebontott Rázommajor mellett elpusztult falu nyomaira bukkantak.
A megyében itt tártak fel először Árpád-kori leleteket. Előkerültek még jégkori állatmaradványok, valamint egy pattintott kőpenge is. A helytörténeti Múzeum a település és környezete múltját mutatja be. Az erőmű építésekor keletkezett hajdani tájsebek szépen begyógyultak, környezetében ma 27ha parkerdő található, melynek különlegességét a területén élő közel 1200 fafaj adja.
 
Tiszalök üdülőövezete kedvelt vízi sport és horgászcent-rum. A Tisza leágazásánál található szabadvizű strandon, 2,5 ha vízfelület áll a fürdőzők és a vízi sportok szerelmeseinek rendelkezésére. A szabadidő eltöltésére számos egyéb lehetőség kínálkozik: öko-, kerékpár- és vízitúrák, vadászat, hajókirándulás a tokaji borvidékre. A rendszeresen közlekedő 25 t teherbírású tiszalöki komp, észak-déli útvonalon Tokaj városával is összeköti a térséget.
» Galéria