Ugrás a tartalomra

Tiszagyulaháza

Mikó Zoltán polgármester
Polgármesteri Hivatal Tiszagyulaháza
Cím: 4097 Tiszagyulaháza, Kossuth u. 73.
tel.: 06-52/391-990
e-mail: onkormanyzat [at] tiszagyulahaza [dot] hu
web: www.tiszagyulahaza.hu
  Tiszagyulaháza

 
A település neve – Gyulaháza – egykori birtokosa nevére vezethetô vissza. A faluhelyet a Tiszaszederkényben birtokos Erdődy Gyula gróftól vásárolták meg, és 1904-ben parcellázták fel a telepes vállalkozók között. A kis falu lakossága mindössze 1000 főt számlál.
A falu határnevei között találhatjuk a Sulymostavat és a Tárnokhátat. Az előbbi a valamikor fontos népi táplálékként, sőt városi csemegeként ismert növényről, a sulyomról kapta nevét. A sulyom augusztus végétől gyűjthető, még télen, lék alatt is „halászható” oly módon, hogy egy nádra bundadarabot kötünk, s ezzel a lék alá nyúlunk, ebbe akad bele a tüskés termés.
Tiszagyulaháza nevezetessége a helyiek által „aranypartként” emlegetett jó 200 m hosszú, 10-15 m széles, szép, fövenyes partszakasz. Kb. 2 km-re van a falutól, gyalog, vagy kerékpárral közelíthető meg. Gyulaházával szemben, a Tisza túlsó oldalán van a Sajó torkolatvidéke. A két folyó találkozása kisebb csónaktúrára, kirándulásra csábít. A Makkos-erdő (tölgyes), Nyugati-főcsatorna, valamint a kultúrházban berendezett Falumúzeum a csendet, nyugalmat kereső, elmélyült pihenésre vágyók számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget.
 A tiszai strandolás mellett horgászat, kerékpározás, ökotúra, madármegfigyelés és gyógynövénygyűjtés töltheti ki a szabadidőt.
» Galéria