Ugrás a tartalomra

Tiszaeszlár

Nagy Tibor polgármester
Polgármesteri Hivatal Tiszaeszlár
Cím: 4464 Tiszaeszlár, Rákóczi u. 91.
tel.: 06-42/277-544
fax: 06-42/277-505
e-mail: pheszlar [at] freemail [dot] hu
  Tiszaeszlár

 
Tiszaeszlár a Hajdúhát északi részén, Nyíregyházától észak-nyugatra, mintegy 26 km távolságra, a Tisza partján található település. Egyes feltételezések szerint már a X. században létezett, ám első említése a Váradi Regestrumban 1220-ból való. Az ófalu közvetlenül a Tisza partján épült, ám a sorozatos árvizek miatt a lakosság fokozatosan a falutól délre eső, magasabban fekvő helyre költözött.
A „hagyományok falva” olyan titkokat rejt magában, amelyeket már évtizedek óta elfeledettnek hittünk. Vajda László kovácsmester az egyik legrégibb szakma képviselője. Minden év júliusában megrendezik a hagyományőrző aratónapot, ahol kézi aratás után muzeális értékű gépekkel mutatnak be cséplést. A tájházban egész évben megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény.
A Jézus Szíve Kápolna, illetve környéke – a szakértők szerint – teljes szellemi, lelki megújhodást nyújt az emberek számára. Kiemelkedő a kápolna nyugtató illetve spirituális energiája, amely a hívők számára lelki békét nyújt. A kovácsműhelyben végigkövethetjük, hogyan alakul át az izzó vas szebbnél szebb használati eszközökké. A manapság különösen divatos kovácsoltvas gyertyatartók, lámpák, kapudíszek egy kiállító terembe kerülnek, ahol ezek megtekinthetők, sőt megvásárolhatók.
Ma már csak egyes vidéki falvakban – például Tiszaeszláron – lehet asszonyokat látni a szövőszék mellett. A kenderfeldolgozástól a kézzel való szövésig hosszú az út. Ám az „eszlári” asszonyok igazi mesterei ennek a régi szakmának. S ha a kovácsmesterség művészet, a szövőszék termékeiben ott rejlik maga a magyar népművészet.
Ha mindez kevésnek tűnik, kulturális programlehetőségként érdemes megtekinteni a bashalmi kastélyt és kápolnát.
Emellett a Tisza-parton horgászat, vadászat, kerékpártúra és strandolás lehetősége is várja a kedves látogatókat
» Galéria