Ugrás a tartalomra

Tiszadob

Bán György polgármester
Polgármesteri Hivatal Tiszadob
Cím: 4456 Tiszadob, Andrássy u. 37.
tel.: 06-42/722-446
fax: 06-42/724-130
e-mail: tiszadob4456 [at] gmail [dot] com
web: www.tiszadob.hu
  Tiszadob

 
Honfoglalás kori település, népi építészete és faluszerkezete az Árpád-kor emlékét idézi. 1846-ban itt, az „Alföld árvízi kapujában” tette gróf Széchenyi István a Tisza szabályozás nagy művének első kapavágását. A kor és a mű kiemelkedő személyeinek, Széchenyi Istvánnak, Vásárhelyi Pálnak és Andrássy Gyulának állít emléket a hármas emlékmű, amelyek külön-külön is impozáns látványt nyújtanak.
A község 1000 hektárnyi természetvédelmi területéhez holtágak, ártéri erdők, füves puszták tartoznak. A kiváló ártéri életfeltételeknek köszönhetően a terület növény- és állatvilága páratlan gazdagságú. A Tisza legnagyobb gémtelepén, a Tölgyes-erdőben 80-90 pár gém építi malomkeréknyi fészkét a fák csúcsa közelében.
Ám ami igazán kivételessé teheti a tiszadobi kirándulást, az az élő és a holt Tisza ölelésében található Andrássy-kastély. A soktornyú, mesébe illő palotát, 1880 és 1885 között, a francia gótika stílusában építtette Andrássy Gyula, volt miniszterelnök, Alpár Ignác tervei szerint. A szájhagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére, a Loire menti kastélyok mintájára készült épületnek az év körmintájára 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van. A kastély szállóként működik, nagy termeiben rendezvényeket és konferenciákat tartanak. Szépségét csodálatos környezete növeli. Északi oldalát a még most is pompás látványt nyújtó buxus-labirintus, az angolpark övezi, délen franciapark, keletről a Tisza, nyugaton és északon a labirintus után az 500 hektáros parkerdő fogja körül. A falu központjában érdekes látványosság a műemlék gabonatároló, a „Tubus” ami egykoron szintén az Andrássyak tulajdonában volt.
Tiszadob a legutóbbi időkben nagyszerű kulturális hagyományt teremtett a "Zongora ünnepe keleten" komoly zenei fesztivállal, amelyen világhírű művészek lépnek fel. A település szülötte Réti Mátyás festőművész, kinek alkotásaiból állandó kiállítást tekinthet meg az ide látogató. A falusi holtágon kiépített szabadstrand fogadja a helyieket és várja a felfrissülni vágyókat. A nagyközségben egyre több falusi vendégfogadóház működik, mely színvonalas szolgáltatásokat kínál vendégeinek.
» Galéria