Ugrás a tartalomra

Tiszadada

Mizser Zsolt polgármester
Polgármesteri Hivatal Tiszadada
Cím: 4455 Tiszadada, Kossuth tér 1.
tel.: 06-42/240-563
fax: 06-42/240-537
e-mail: mzspolgarmester [at] freemail [dot] hu
web: www.tiszadada.hu
  Tiszadada

 
Tiszadada honfoglalás kori település, amelynek első írásos emléke 1251-ből, IV. Béla királyunk által aláírt adásvételi szerződésből való.
A falut a Tisza és holtágai ölelik körül. A holtágak és a folyó közötti árterek ligeterdeiben, feketenyár, fűzek, tölgy, kőris, szil, alacsonyabb szinten hamvas szeder, komló, vadszőlő, varjútövis stb. található.
A holtágakkal behálózott árterek madárvilága ritka gazdagságot mutat. A parti löszfalba épített fészkekben parti fecskék, gyurgyalagok élnek, a vízparton jégmadár, barázdabillegető. Híres a szürkegém telep, bakcsó, kiskócsag, nagykócsag, vízityúk, feketególya, egerészölyv, barnakánya, fácán is él itt.
A növényvilághoz hasonlóan sokszínű az állatvilág. Az ártéri erdők állata a vaddisznó, őz, dámvad, róka, vadkacsa, borz, vízparton a pézsmapocok.
A gazdag állatvilág miatt nemcsak a vadászok számára közkedvelt a község határa, de az ügyes horgászok sem térnek haza zsákmány nélkül: kecsege, nemes süllő, ponty, márna, csuka, harcsa, törpeharcsa, keszeg, stb. örvendeztetik a horgászokat. A horgászat egyes népi formái ma is élnek, pl. a puttyogtatásnak nevezett harcsázás.
A falu igazi vonzereje az egész Tiszamente talán legszebb, eredeti állapotban megmaradt, ligetes-fövenyes strandhelye, a Holló László út mellet elterülő ligeterdő. Holló László Kossuth-díjas festő, évtizedeken át festett „Dadán” s nem véletlen, hogy az utókor ma már csak úgy említi: „a Tisza szerelmese”.
Az 1990-es évektől a község infrastruktúrája rohamos fejlődésnek indult. Burkolt úthálózata, telefon, új és megújult épületek, parkok , jelzik a falu dinamikus fejlődését.
A községen keresztül fut az EuroVelo kerékpárút, így jelentős a kerékpáros idegenforgalom is a faluban.
2002 nyarán először, de hagyományőrző céllal kezdte meg munkáját a Holló László  művésztábor.
» Galéria