Ugrás a tartalomra

Tímár

Türk János polgármester
Polgármesteri Hivatal Timár
Cím: 4466 Timár, Szabadság u. 100.
tel.: 06-42/370-224
e-mail: timarph [at] eszaknet [dot] hu
web: www.timar.hu
  Tímár

 
A Rétköz egyik szép Tisza-parti települése Timár. Lakossága 1500 fő. Gyönyörű a Tisza és holtágai, kellemes fürdőhely a homokpados Tisza-part, halakban gazdagok a holtágak, biztos halfogást ígérnek, jó horgásztanya. A Tisza-túra egyik kikötőhelye. Nevezetessége a görög katolikus templom és ikonosztáza. Kompátkelési lehetőséggel a Bodrogköz könnyen megközelíthető.
A település egykor királyi várnépek lakóhelye volt, nevét már 1067-ben említik az oklevelek, mint a Szabolcsi vár-hoz tartozó birtokot, és a várat kiszolgáló tímárok lakhelyét. Nevét ekkor még Vense ként írták. Későbbi neve is bizonyára egykori lakóinak tímár foglalkozásából ered.
A falu a Tatárjárás alatt valószínűleg elpusztult, mert 1245-ben már csak pusztának nevezik. IV: Béla király a tatárjárás után a Gutkeled nemzetségből származó István comes-nak adta.
1347-ben földesurai a Báthoriak voltak, majd Bethlen István. Később a Rákócziak, II. Rákóczi György, és II. Rákóczi Ferenc birtoka lett, egészen a Szatmári békéig, és az Ecsedi uradalom része volt.
A Szatmári béke után a kincstáré lett, mely az 1700-as évek vége felé római katolikus, és görög katolikus rutén telepesekkel népesítette be a falut.
1800-ban egy nagy tűzvészben a falu majdnem teljesen leégett, de hamarosan újraépült.
A település kincstár tulajdonában maradt egészen 1848-ig, a jobbágyfelszabadításig.
» Galéria