Ugrás a tartalomra

Szorgalmatos

Takács Pálné polgármester
Polgármesteri Hivatal Szorgalmatos
Cím: 4441 Szorgalmatos, Pacsirta u. 18/a.
tel.: 06-42/520-034
fax: 06-42/520-035
e-mail: polghiv [at] szorgalmatos [dot] hu
web: www.szorgalmatos.hu
  Szorgalmatos

 
Szorgalmatos Szabolcs-Szatmár­-Bereg megye nyugati részén található, egyenlő távolságra Tiszavasváritól és Tiszalöktől. Földrajzilag jól elhatárolt település.
A XVII. században a Dessewffyek birtokába került. Iparkodó, dolgos emberek telepedtek itt le, ezért kapta a település a Szorgalmatos nevet. 1936-ban már a lakónépesség 450 főre volt tehető, 131 iskoláskorú gyermekkel.
1938-ban adták át a kéttantermes iskolát, melyet a szorgalmatosi emberek bontott anyagból közösségi összefogással építettek. Az 1960-as évek elején elkészült az első kövesút a Mező útra, a szorgalmatosi emberek elvezették házaikhoz a villamos áramot. A 80-as évek közepén többszöri kérelem után Tanácsi szervezéssel vízműtársulást hozott létre a lakosság, és kiépült az ivóvízhálózat. 10 évvel később, ismét lakossági kérelemre és hozzájárulással sikerült gázvezetéket építeni. 1995-ben Közösségi Házat kapott Szorgalmatos a Népjóléti Minisztérium pályázata által. A Házban megkezdte működését a Szorgalmatosért Egyesület, fő célkitűzése a településrész szociális és kulturális hátrányának csökkentése, Szorgalmatos arculatának fejlesztése. 1997-ben lakossági összefogással és a szorgalmatosi Révész család kezdeményezésére, ill. nagy összegű adományából, valamint Szabó Sándor lelkész áldozatos munkájának eredményeként templomot építettek. 1999-ben a Közösségi ház udvarán társadalmi összefogással játszóteret alakítottak ki és a területet parkosították.
2002. október 20-ig közigazgatásilag Tiszavasvárihoz tartozott. Ekkor megalakult Szorgalmatos Község Önkormányzata, amely már alig egy év alatt is jelentős eredményeket ért el. Létrehozta intézmény-rendszerét, sikeres pályázatokat nyújtott be, virágosított, felújította az iskolát, a művelődési központ ill. tornaterem épületét, bútorokkal, eszközökkel látta el, megalkotta a település címerét. Folyamatban van a közterek kialakítása, teljes közművesítés, az infrastruktúra maradéktalan megteremtése.
Szorgalmatos Község mára egy dinamikusan fejlődő, bíztató jövőképpel rendelkező településsé vált.
» Galéria