Ugrás a tartalomra

Szabolcs

Csegei László polgármester
Polgármesteri Hivatal Szabolcs
Cím: 4467 Szabolcs, Petőfi u. 6.
tel.: 06-42/720-102
fax: 06-42/720-242
e-mail: szabolcsph [at] citromail [dot] hu
web: www.szabolcs.hu
  Szabolcs

 
A megyének egykor nevet adó falu alig 500 lakosával mára már a környék egyik legkisebb települése. Az I. István –kori várispánság központja volt a XI-XII. században.
Árpád fejedelem egyik társának fia volt Szabolcs vezér, aki után a falu és a térség is kapta a nevét. Csak egy hídon keresztül lehetett megközelíteni, szent célokat szolgált és hatékony védelmet nyújtott a vár falai között élőknek. A földvár bejáratánál található Árpád vezér szobra, fentebb haladva pedig a 896-ban történt honfoglalás eseményének tiszteletére állított emlékmű található. Magyarok ezrei jönnek ide, hogy tiszteletükkel adózzanak elődjeik emlékének. Szabolcs egyfajta „Mekka” egy látogató szavaival élve.
A Tisza árterületének szélén lévő Földvár Közép-Európa egyik legimpozánsabb építménye. A háromszög alakú, meredek földsáncokkal kerített Földvárat Anonymus szerint Árpád rokona, Szabolcs vezér építtette. Sáncai a 10-12 méter magasságot is elérik, 227-303-349 m hosszúságúak és hatalmas üres területet zárnak körül. Az Árpád-korban itt tartottak országgyűléseket. Ma pedig hagyományőrző íjászversenyek szervezésével tisztelegnek dicső elődeik emlékének.

» Galéria