Ugrás a tartalomra

Újszentmargita

Csetneki Csaba polgármester
Polgármesteri Hivatal Újszentmargita
Cím: 4065 Újszentmargita, Rákóczi u. 125.
tel.: 06-52/214-102
fax: 06-52/214-002
e-mail: ujszentmargita [at] gmail [dot] com
web: www.ujszentmargita.hu
  Újszentmargita

 
A község a Hortobágyi Tiszamente kistérségben Hajdú-Bihar megye nyugati határán fekszik. A falu neve a középkori templomának védőszentjére, antiochiai Szent Margitra utal, a község mai templomát azonban Árpád-kori Szent Margit tiszteletére szentelték, akit IV. Ince pápa 1251-ben avatott szentté. A római katolikus templom mindmáig a község első számú látványossága. Külsőleg és belülről egyaránt impozáns látványt nyújt.
A Tiszától légvonalban 5-6 km-re, Újszentmargita határában fekszik egyik legnevezetesebb alföldi maradványerdőnk, mely 1973 óta védett terület. A bioszféra rezervátum magterületének „szíve”, a szikes pusztai tölgyes mindmáig legépebb állapotban megmaradt együttese. Az erdő és környéke néhány évezrede még a Tisza medre volt. A holtágak feltöltődése után helyükön ártéri ligeterdő alakult ki, amelyet magas vízálláskor a Tisza időről-időre elöntött. A folyó vízrendezésével, majd a talajvízszint süllyedésével alakult ki a mai állapot. A községtől észak-keletre figyelhető meg októberben a vonuló darvak pihenőhelye.
Újszentmargita és környéke Alföldünk egyik legszélsőségesebb éghajlatú és legszárazabb területe. Az évi átlagos hőingadozás meghaladja a 24°C-ot, az évi csapadékösszeg átlaga – jelentős évi ingadozásokkal – mindössze 500-550 mm között mozog.
Újszentmargita elsősorban, mint lovas- és kocsitúra bázis, valamint ökotúra állomásként tart számot a látogatók érdeklődésére.
A kulturális és szórakoztató rendezvények közül említésre méltó a hagyományosan megrendezett januári újévköszöntő, a júliusi búcsú és lovas nap, az őszi szüreti bál.
» Galéria